Yeni eğitim ve öğretim yılı başladı ancak hala sınav tartışmaları devam ediyor. Özellikle üniversiteye geçiş sınavı öğrencileri tedirgin ediyor..
YÖK bu yıl uygulanacak üniversiteye geçiş sınavı ile ilgili ayrıntıları açıkladı.
Yeni sınav sisteminin adı YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS)..
ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre; yeni sınavın temelinde matematik ve Türkçe olacak. Tabiki bu diğer müfredatın sunavda sorulmayacağı anlamına gelmiyor. Sınavda Milli Eğitim müfredatı esas alınacak.
Yükseköğretim Kurumları sınavı iki oturumlu bir sınav olacak. Cumartesi günü ilk oturum temel yeterlilik testi (TYT), adayların muhakeme ve akıl yürütme odaklı sözel ve sayısal becerilerini test etme amaçlı yapılacak ve bu test baraj puanlarını belirleyecek.
İlginç olan baraj puanı 150 olmasına rağmen, 180 ve üzeri puan alanlar lisans programı seçmeye hak kazanacak.
ÖSYM'nin açıklamasına göre 200 ve üzeri puan alanların bu puanı bir sonraki sene içinde geçerli olacak. Yani aday, ikinci sene yine sınava girip daha düşük bir puan alırsa ilk yıl aldığı daha yüksek puanı kullanabilecek..
Ayrıca, lisans programlarına geçiş için gerekli olan 180 baraj puanının, adayın her iki oturumdaki performansına göre hesaplanacakmış.
Buna göre lisans programlarına geçiş için, adayın ilk oturumdaki puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanın yüzde 60'ının toplamı 180 ve üzeri olması gerekiyor. Ancak ilk oturumdan yani temel yeterlilik testinden 150 baraj puanın alınması şart..
Kısacası bu sene üniversite adaylarını zor günler bekliyor.. Eski sınav sistemine göre istedikleri bölüm için hazırlananlar şimdi temel matematik ve türkçe için tekrar baştan başlamak zorunda kalacaklar..
Bir güzel haber ise ÖSYM nin açıklamasına göre, 15 dakika kuralı kalktı.. 9.45 kuralı artık uygulanmayacak, adaylar sınav başlangıç saati olan 10.00 dan itibaren sınava giremeyecek.
Bu zorlu süreçte tüm üniversite adaylarına şimdiden başarılar, kolay gelsin..