Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı gün..

Anadolu'da yeni Türk Devleti'nin fiilen temellerinin atıldığı gün..

Kurtuluşun, Türkiye Cumhuriyeti tarihimizin başlangıcı..

19 Mayıs 1919 günü Atatürk'ün Samsun'a milli mücadeleyi başlatmak üzere gelmesi aslında Türk milletinin de kurtuluşunun başlangıcıdır.

Atatürk'ün doğum gününü soranlara, 19 Mayıs'ı işaret etmesi bunun en büyük kanıtıdır aslında..

19 Mayıs 1919, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan büyük Türk ulusunun ve Atatürk'ün doğum günüdür.

Atatürk'ün Samsun'a çıktığı günün milli mücadelenin başladığı gün olarak kabul edilmesi, 19 Mayıs 1919 tarihine büyük bir anlam katmaktadır. Atatürk'ün bu günü gençlere armağan etmesi, Atatürk Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların  genç fikirler olduğunu görmüş. 'gençlik' kavramı bu nedenle de Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Atatürk gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında  fikirde yeniliği ifade etmiştir. O'nun şu sözü çok anlamlıdır:'Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.'

İşte bu nedenle 19 Mayıs 1919 gençlere armağan edilmiş ve Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak her yıl kutluyoruz.

'19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür.

Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik.

Gençler, Cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile, insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz... benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, ancak Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.'

(Mustafa Kemal ATATÜRK)