Merhaba. Bu hafta sizlere üzerinde çok fazla durduğum ek gıdaya geçiş döneminden bahsetmek istiyorum. Bebeklerin 4-6. Ayından itibaren başlayan bu serüven annelerin kafasını karıştırmakta ve ne yedireceklerini hakkında bolca kaygı içeren bir dönem.. Peki nasıl başlamalı ve nasıl sürdürmeli?

 

Her annenin ek gıda serüveni ayrı bir heyecanla başlar. Bu heyecana kapılıp, her çeşit besinden çokça tarifleri bebeğimize yedirmek isteriz. Peki fazla yemek yemesi midir onu büyütecek olan?

Cevap: Hayır. Anne sütü veya devam sütleri bebeğinize en gerekli besinlerdir. 1 yaşına kadar bu değişmez. Ancak bebeğinizi normal beslenmeye alıştırmak, sindirim sistemini hazırlamak için 4-6. aydan itibaren ek gıdaya geçmeniz şarttır.

Ek gıdalara günde en fazla 3 defa bebeğe verilmelidir. Daha fazlası bebeğinizde aşırı tokluk yaratacak ve sütten uzaklaştıracaktır. Anne sütü veya devam sütü bebeğinizin sağlıklı büyümesi için tüm gereksinimlerini içerir ve karşılar.

Ek gıdaya hangi besin ile başlanacağı da annelerin kafasında ayrı bir soru işaretidir.

Ek gıdaya kesinlikle ev yoğurdu ile başlanmalıdır. Alerjik durum var mı mutlaka gözlenmeli ve ek gıdaya bu doğrultuda devam edilmelidir. Daha sonra havuç, patates, balkabağı gibi çeşitli sebzelerin püreleri sıra ile denenmelidir. Sebzelerden sonra elma, armut, ayva, kayısı, muz vb. gibi meyveler denenmelidir. Alerjik durumlar gözlemlendikten sonra yine bu doğrultuda sebze çorbalarına, meyve püreleri ile muhallebilere geçilebilir.

Yumurta sarısı, kıyma, ilikli kemik suyu gibi besinler 7. Aydan itibaren verilmelidir. Besinleri denemek konusunda aceleci olmayın bebeğinizin sindirim sistemini yormadan yavaş yavaş ilerleyin. Çorbalarına zeytinyağı, muhallebi ve kaşık mamalarına mutlaka tereyağı veya zeytinyağı ekleyin.

Bebeğiniz 6. Aydan itibaren sofraya sizinle oturmalı ve sizinle öğün yapmayı öğrenmelidir. Sevmediği besinleri yemek için kesinlikle zorlamayın ve yeme işlemini sonlandırın, ara ara tekrar deneyin. Tamamen reddederse başka bir besin ile devam edin.

Kısacası sevgili anneler, bebeğinizi bu dönemde zorlamayın ve sabırlı olun.. Bebeğin çok şişman olması sağlıklı olması demek değildir lütfen kilo almasını takıntı haline getirmeyin. Bu hem sizi yoracak hem de bebeğinizi yemek yemekten uzaklaştıracaktır.

Umarım aklınızdaki soruları biraz olsun yanıtlayabilmişimdir,

Sevgiyle Kalın..