Kabızlık ya da diğer adıyla konstipasyon, bağırsak hareketlerinin yetersiz olması veya bağırsak hareketlerinin yüzde 25'inden çoğunda dışkılama güçlüğü görülmesi durumudur. Kabızlık, dışkılama sıklığının azalması ve dışkılama esnasında zorluk çekilmesi olarak da tanımlanabilir.

'Kabızlık Görülme Nedenleri'

Kabızlığın görülme nedenlerine bakacak olursak birçok sebebi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kabızlıkta en önemli sebebin hareketsizlik olduğunu vurgulamakta fayda var.  Diyette yeterli lif bulunmaması, yeterli sıvı almamak, tuvalet hissi oluştuğunda bunu ertelemek, stres ve yoğun kaygı olarak bilinen anksiyete, yaşam tarzında değişiklik, gebelik, seyahat vs. gibi pek çok etken kabızlığa neden olabilir. Kabızlık, beslenme ile doğrudan ilişkilidir. Ancak gözden kaçırılmaması gereken temel bir nokta daha var ki o da kabızlığın kalın barsaklarda fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak ya da bir başka hastalığın semptomu olarak gelişebilmesi durumudur. Kabızlık probleminin neden kaynaklandığını bilmek, sorunu çözmeyi daha da kolaylaştıracaktır. Kendi kendinize bir tahminde bulunamıyor, herhangi bir neden göremiyor ya da sık sık kabızlık sorunu yaşıyorsanız en iyisi bir gastroenteroloji  veya iç hastalıkları uzmanına başvurmanız olacaktır.

KABIZLIK SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN NE YAPMALI ?

- Vücut suyunun yüzde 10 gibi bir oranda azalması kabızlığa yol açmak için yeterlidir. Bu nedenle özellikle yeterli sıvı alımı, kabızlıkla mücadelede çok büyük önem taşımaktadır. Günlük en az 2 litre su tüketmemiz gerekmektedir.

- Kabızlık sorunuyla mücadelede posadan zengin besinler (meyve, sebze, tam tahıllı ürünler) tüketmek, bol sıvı almak, düzenli yürüyüş ve egzersiz yapmak oldukça önemlidir.

- Bunun yanında özellikle lifli gıda tüketimini arttırmaya özen göstermeliyiz.

- Beyaz ekmek ve beyaz undan yapılmış gıdalar, az lif içerdikleri için sindirime yardımcı olmazlar. Bu yüzden tercihimiz beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğinden, pirinç yerine bulgurdan yana olmalı. - Ayrıca bağırsakları çalıştıran posalı yiyecekler de kabızlık sorununu gidermede etkilidir. Sebze (taze fasulye, salatalık, kabak, havuç, pırasa, lahana vb.), meyve (armut, kayısı, elma, incir vb.), bakliyat (mercimek, fasulye, nohut vb.) gibi yiyeceklere öğünlerinizde yer verin.

'MEYVELERİ KABUĞUYLA TÜKETİN'

- Meyveleri soymadan kabuğuyla tüketin. Özellikle elma, armut gibi meyveleri kabuklu tüketmeye özen gösterin, yani diyetteki lif miktarını artırın.

- Kabızlığınızın daha fazla olduğu dönemlerde elma, ayva ve muz gibi meyvelerden uzak durmanızda yarar var. Bunlar yerine armut, karpuz, kavun tercih edin.

- Son yıllarda yapılan araştırmalar yararlı bakteriler olan probiyotiklerin kabızlığı geçirmek için de yararlı olabileceğini göstermektedir. Laktozsuz süt ve probiyotik yoğurtlar, şişkinlik hissinin önüne geçtiği için kabızlık problemlerini ortadan kaldırmak için uygundur.

- Hareket etmek, sindirimi düzenlemek adına önemlidir. Özellikle oturarak çalışanlar kabızlık açısından risk altındadır. Gün içerisinde hareket olanağınız yoksa masa baş çalışıyorsanız yürüyüş yapma alışkanlığı edinmenizi öneririm.

İşte her sabah aç karnına tüketeceğiniz; kabızlık probleminizi çözecek bir tarif:

1 bardak ılık su, 1 adet kuru kayısı, 2 adet kuru mürdüm eriği, 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırıp 10 dakika beklettikten sonra tüketin.

Sağlıcakla !