Herkese Merhaba.. Bu hafta B12 eksikliğinden bahsedeceğim. Gittiğimiz yerleri unutmak, en yakınlarımızın ismini anımsamamak, en önemli işlerimizi aksatmak.. Bu sorunların temelinde yatan B12 eksikliği..

Günlük yaşantımızda halsizlik, yorgunluk, sabah uyanmakta güçsüzlük, depresif bir ruh hali, bunlara çok rastladığımız halde gidip herhangi bir doktordan, aile hekimliğinden ya da dahiliye uzmanından bunun sağlık tetkiklerini, kan tetkiklerini yaptırmıyoruz ya da bunları günlük hayatta normal şikayetler olarak kabul edip, herhangi bir sağlık kontrolünden geçmiyoruz.

Bu vitaminin eksikliği hafızanın zayıflamasına, el ve ayakların uyuşmasına neden olabilir.Çocukların zeka düzeylerinde düşüklük, aynı zamanda konuşma ve yürümede gecikmede de etkili olabilir. Pernisiyoz anemide vücut yeteri kadar B12 vitaminine sahip olmadığı için yeterli miktarda sağlıklı alyuvar yapamaz. Vücudunuza oksijen taşıyacak yeterince alyuvar yoksa kendinizi yorgun ve bitkin hissedebilirsiniz.Şiddetli ve uzun süren pernisiyoz anemi kalbe, beyne ve diğer organlara hasar verebilir. Pernisiyoz anemi aynı zamanda sinir hasarı, nörolojik sorunlar (depresyon) ve sindirim sistemi problemleri gibi başka komplikasyonlara da yol açabilir. Ayrıca, pernisiyoz anemili kişilerde mide kanserine yakalanma riski artabilir.

B12 vitamininden zengin et, süt, peynir, yumurta ve balığın mutlaka beslenmede olması gerekir. Vejetaryenler içinse süt ürünleri ve yumurtaya ağırlık vermek önerilebilir. Sonuç olarak unutkanlık, dikkat dağınıklığı, halsizlik ve ileride karşılaşılabilecek daha ciddi problemlerin engellenmesi için B12′den zengin besinlerin ihmal edilmemesi ve 6 ayda bir mutlaka B12 düzeyinin ölçülmesi yararlı olacaktır.

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur ?

Deniz ürünleri, yumurta sarısı, yağsız süt ve ürünleri, et, tavuk, balık, muz, havuç, lahana b12 içeren yiyecekler arasındadır.

Besinlerin saklanması ve pişirilmesi sırasında da vitamin kaybı olabilir “Örneğin; ızgara etin yüksek ısıda pişirilmesiyle ve et suyunun damlamasıyla, sütün pastörizasyon ve kaynama işlemleriyle, balığın pişirildikten sonra suyunun dökülmesiyle B12 vitamininin etkinliği oldukça azalır.Asit, alkali ve ısıya karşı dayanıksızdır. Kaynatma süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi B12 vitamininin kaybını artırır.