Merhaba değerli okurlarım. Bu haftaki yazımda başlangıçtan sona kadar olan süreçte mucizelerle dolu olan gebelik sürecini ele alacağız. Ödem, mide ekşimeleri ve kabızlık sorunlarının sıkça görüldüğü bu dönemde nasıl beslenmek gerek? Bebeğin iyi gelişimi için tüketmemiz gereken olmazsa olmaz besinler nelerdir? Benim de yakın süreçte yaşadığım bu dönemi birkaç yazı dizisi ile sizlere anlatacağım.
Gebelik döneminde 9- 12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7- 8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız ortalama 17- 22 kg ağırlık kazanımı normaldir Yeterli ve dengeli beslenerek, planlı hareket ederek, fiziksel aktivitenizi uygun düzeyde tutarak hem bebeğin gelişimine katkıda bulunur, hem de vücudunuzda oluşacak değişimlere kendinizi hazırlamış olursunuz.
Gebelik sürecinde kadınların en çok şikayetçi olduğu durum “mide ekşimeleri”dir. Bunun nedeni, bebeğin sindirim organlarına baskıda bulunması olabilir. Mide ekşimesi ile ilgili rahatsızlıkları hafifletmek için
- Yemeklerinizi azar azar ve sık sık tüketebilirsiniz (5- 6 öğün gibi).
- Rahat elbiseler giyebilirsiniz.
- Kafeinli içeceklerden uzak durabilirsiniz.
- Yemek sonrası yürüyüş yaparak, mide öz suyunu bastırabilirsiniz.
- Uyurken başınızı yüksek olacak şekilde yerleştirebilirsiniz. Soslu, yağlı ve baharatlı besin tüketiminizi sınırlandırabilirsiniz.
Et, süt, meyve, sebze, tahıl ve ekmek besin gruplarından yeterli ve dengeli tüketmeniz, hamilelik döneminde artan besin öğesi gereksiniminizi karşılamanın en kolay ve zahmetsiz yoludur. Bebeğinizin gelişimini sağlayabilmek için günlük almanız gereken enerji miktarına 300 kalorilik bir enerji ilavesi yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Böylelikle gereksinimlerinizi karşılamış ve sağlıklı olan düzeyde, vücut ağırlığındaki artışı sağlamış olursunuz.
Özellikle, gebeliğin son 3 ayında görülen doğal bir olaydır. Ellerde, el ve ayak bileklerinde su depolanır ve şişlik görülür.
Meydana gelen ödemin oluşturduğu rahatsızlıkları aza indirmek için;
- Su tüketimini arttırmak önem taşımaktadır.
- Tuzu katı bir şekilde sınırlandırmaya gerek yoktur ılımlı miktarda iyotlu tuz kullanılmalıdır.
- Ayakta uzun süre kalmaktan kaçının. Oturduğunuzda vücuttaki dolaşımı sağlamak için, ara sıra ayaklarınızı yukarı kaldırın.
- Rahat ayakkabılar tercih edin, hatta mümkünse bir numara büyük olanları tercih edin.
- Sıkı kıyafetler ve sıkı yüzükler gibi dolaşımı baskılayan nesnelerden kaçının.
NOT: Vücutta aşırı ödem gerçekleşmişse bu Preeklemsi ya da diğer adıyla Toksemi durumunun göstergesi olabilir. Mutlaka hekiminize danışın.
Anne adaylarının çoğunun ortak sorunudur kabızlık. Gebelikte oluşan hormonal değişiklikler, genişleyen uterusa uyum sağlayabilmenizi kolaylaştırmak için kaslarınızı gevşetir. Bu gevşeme de bağırsak hareketlerinizi yavaşlamasına neden olarak kabızlığı oluşturur.
Kabızlıktan dolayı oluşan rahatsızlığı azaltabilmek için;
• Posa içeriği yüksek besinler tüketin. Sabah-öğle-akşam öğünlerinize mutlaka iyi yıkanmış çiğ sebze salatası ekleyin.
• Su alımınızı arttırın.
• Sabah aç karnına 1 adet kuru kayısı ya da 1 adet kuru erik tüketip, üzerine 1 bardak ılık su için.
• Kayısı, erik, incir, armut gibi meyvelerin bağırsakları çalıştırma özelliği diğer meyvelere göre daha fazladır. Bu meyveleri taze olarak iyi yıkayıp kabuklarını soymadan, kuru olarak veya komposto şeklinde de tüketin.
• Muz, kabuksuz elma, havuç, patates kabızlığı arttırdığından bu dönemde daha seyrek tüketin.
• Fiziksel aktivitelerinizi size uygun olacak şekilde ayarlayın. ( Yüzme, doğum öncesi egzersizler ve yürüyüş yardımcı olacaktır.)
• Hekiminize danışmadan laksatif kullanmayın.